Opdieet.nl
Home Afvallen Overgewicht Gezondheid DiŽten Webshop Forum Contact Links

OpDieet.nl


Heb je een vraag?
Stel deze de diëtiste


Home | Overgewicht | Eetlust | Afvallen en gebrek aan wilskracht

Afvallen en gebrek aan wilskracht

Veel mensen kennen het jojo-effect. Eerst gaat het lijnen goed en je valt af. Totdat je je dieet zat bent. Op zo'n moment hoeft er maar een enkele verleiding te zijn en het gaat weer mis.
Hoe komt het nu dat je doorslaat na een gebakje, bij het zien van allerlei hapjes of bij een feestmaaltijd? Is het een gebrek aan wilskracht?

Nee hoor, als je constant aan het jojo-en (of eigenlijk: aan het lijnen) bent, heb je juist ontzettend veel wilskracht. Immers, door telkens aan een afslankpoging te beginnen, geef je je niet gewonnen. Maar het lastige is dat je niet alleen slank wilt zijn; je wilt ook graag lekker eten. En gelukkig maar, want een karig dagmenu is niet goed voor je gezondheid, ook niet als je te zwaar bent!
Je lichaam weet dat. En omdat het lichaam goed voor zichzelf zorgt, ga je na een lijnpoging toch weer voor de bijl. Het is dus heel natuurlijk om eens los te gaan na een afslankperiode.

Slapen


Vergelijk het eens met een andere lichaamsbehoefte, slapen bijvoorbeeld. Het zou heel mooi zijn als we genoeg hebben aan vijf uurtjes slaap per etmaal, want dan houden we lekker veel tijd over.
Misschien heb je zo'n kort nachtje wel eens geprobeerd, en waarschijnlijk voelde je je de volgende dag helemaal niet zo moe. Maar twee of drie korte nachtjes gaan je aardig opbreken en uiteindelijk slaap je een gat in de dag om het tekort in te halen.
Hoe graag je ook wilt, je maakt het jezelf niet makkelijk met een nachtrust van vijf uurtjes per etmaal. Je hebt veel meer aan je dag als je acht uur geslapen hebt, en het is bovendien gezonder. En zo is het met eten ook!

Kun je dan maar beter niet gaan lijnen? Nee, je kunt best lijnen, maar eet niet (extreem) weinig. Als je overgewicht hebt, dan heb je voor een langere tijd te veel gegeten. Als je alleen je de extra calorieŽn schrapt, dan verlies je ook gewicht en je zult minder snel doorslaan.

Forum


 

OpDieet.nl® - All rights reserved 2000-2013 - OpDieet.nl Forum