Opdieet.nl
Home Afvallen Overgewicht Gezondheid DiŽten Webshop Forum Contact Links

OpDieet.nl


Heb je een vraag?
Stel deze de diëtiste


Home | Overgewicht | Eetlust | Last van lekkere trek?

Last van lekkere trek? Zo laat je deze los!

In je keukenkastjes staan wellicht heerlijke koekjes… In de koelkast je favoriete toetje en in de supermarkt kun je de lekkerste chocola halen. Maar omdat je gewicht wilt verliezen, wil je liever niet snoepen. Toch blijft al dat lekkers door je hoofd spoken...

Als je geplaagd wordt door constante gedachtes aan allerlei lekkernijen dan is dat heel vervelend. Bovendien is het best lastig om dergelijke gedachtes stop te zetten. Maar gelukkig is het niet onmogelijk. De volgende tips kunnen je vast helpen:

  • Ga allereerst na of jouw schreeuw om snoep niet gewoon een teken van honger is. Mocht dat zo zijn, dan zijn je gedachtes omtrent snoep moeilijk uit te bannen. Vraag in dat geval aan jezelf of je lichaam eigenlijk voedzaam eten nodig heeft. Zo ja, eet wat en kies bij voorkeur iets gezonds.
  • Mocht je geen honger hebben, dan heb je wellicht behoefte aan gezelligheid of aan een leuke bezigheid. Eten kan je dat geven, maar wanneer je iets neemt voor de lekkere (of gezellige) trek, dan leidt dit tot extra gewicht. Zoek daarom een andere invulling. Het belangrijkste is om je aandacht te verschuiven. Ofwel, zoek afleiding en verlies jezelf in bezigheden als lezen, schrijven, sporten of iets dergelijks. Je zult merken dat je lekkere trek langzamerhand verdwijnt.

Hoe verschuif je je aandacht?


Zeurende trek kwijtraken is makkelijker gezegd dan gedaan. Toch is het niet onmogelijk, vooral als je er met de juiste manier mee om gaat. Een veel voorkomende reactie is boos worden en in jezelf keihard roepen dat die gedachtes moeten verdwijnen. Maar daarmee onderdruk je je gevoel, waardoor je lekkere trek nog harder gaat roepen. Begin dus geen ruzie in jezelf.
Het is effectiever om rustig te blijven. Accepteer dat je geplaagd wordt door trek. Denk vervolgens aan wat je het liefste zou willen eten. Concentreer je er even op - een halve minuut is al voldoende. Fantaseer vervolgens dat je het lekkers met een enorme mep wegsmijt. Dit kun je een paar keer herhalen. Begin ondertussen aan iets om mee bezig te zijn. Na een tijdje zal je merken dat je trek verdwenen is.
Heb je geen mogelijkheid om iets leuks te doen? Bijvoorbeeld wanneer je op je werk zit. Wees dan eens kritisch en vraag je af of ander werk wellicht beter bij je past. Een leukere baan leidt wellicht tot minder snoepen. Maar ook binnen je baan kunnen er mogelijkheden zijn. Bezig zijn is een goede remedie tegen de lekkere trek. Dus zoek extra of leukere klusjes als je je verveelt.

Forum


 

OpDieet.nl® - All rights reserved 2000-2013 - OpDieet.nl Forum