Opdieet.nl
Home Afvallen Overgewicht Gezondheid Diëten Webshop Forum Contact Links

OpDieet.nl


Heb je een vraag?
Stel deze de diëtiste


Home | Gezondheid | Sporten | Sporten en bewegen

Maak sporten leuker

We weten het allemaal: sporten helpt bij het afvallen. Daarom adviseren we je om regelmatig iets aan lichaamsbeweging te doen. Alleen heb je misschien niet altijd zin om naar de sportschool te gaan. Of het komt gewoon niet uit, waardoor je goede voornemens door omstandigheden er bij in schieten...
Wat nu?

Ten eerste, maak het jezelf niet te moeilijk door hoge eisen te stellen.
Vind je het algemene advies van wekelijks 3,5 uur sporten onhaalbaar? Laat je dan niet ontmoedigen, maar neem genoegen met minder. Immers, elk sportmoment is nuttig en beter dan helemaal niks.
Verder is het een idee om sport wat positiever te bekijken. Lichaamsbeweging wordt dan leuker en wie weet kom je (ongemerkt) alsnog aan de 3,5 uur.
Tips om sporten wat leuker te laten lijken zijn:
  1. Zie je er tegen op om naar de sportschool te gaan? Maak er dan geen hele onderneming van. Het is niet nodig om een uur of langer aan toestellen of apparaten te hangen; bedenk dat 20 minuten of een half uur ook voldoende zijn. Bovendien wordt je plan minder vervelend met het voornemen om slechts eventjes te gaan. En mocht je toch langer blijven, dan is dat mooi meegenomen.
  2. Geniet van je omgeving
    Je kunt ook wat meer bewegen door dagelijks (intensief) te wandelen. Hondenbezitters hebben daarbij een goede stok achter de deur. Maar ook zonder een viervoeter zijn er genoeg redenen voor een blokje om. Laat je inspireren door een prettige omgeving. Vooral natuurgebieden kunnen door hun fijne en rustgevende sfeer motiverend zijn om uit je luie stoel te komen. En historische stadscentra bieden je eveneens veel wandelplezier. Zeker wanneer je je ogen de kost geeft, dan kun je naast de nodige beweging genieten van mooie architectuur.
  3. Positieve effecten
    Sporten is zo veel meer dan een hulpje bij het afslanken; heel je lijf vaart er wel bij en het geeft je rust/ ontspanning, voldoening en energie.
    Daarom kun je ook eens met een andere reden naar de sportschool gaan. Sporten omwille van ontspanning bijvoorbeeld. Het kan zijn dat dit doel veel motiverender is. Immers, het levert meteen resultaat, terwijl het effect van gewichtsverlies veel langer op zich laat wachten.
Hoe kom je aan 3,5 uur beweging/ sport per week?
Alles telt mee als beweging, mits je hartslag verhoogt en je ademhaling versnelt. Dus trappen lopen kun je zien als sport, maar een loopje naar de printer of naar de bakker zet geen zoden aan de dijk, ook al ga je meerdere keren heen en weer. Oké, zulke loopjes kunnen op termijn wel zorgen voor gewichtsverlies, maar het valt niet onder de echte en gezonde beweging die we gemiddeld een half uur per dag nodig hebben.
Ook slenderen (afslanken met trilplaten) heeft geen invloed op je hartslag en je ademhaling en kan daarom lichaamsbeweging niet vervangen. Daarentegen kun je (disco) dansen en seks wel zien als een vorm van sport.
Sporten: wanneer?
Vier uur 's middags is wellicht de beste tijd om te sporten. Maar ja, dan ben je waarschijnlijk nog aan het werk. Op zich hoeft elk ander tijdstip geen probleem te zijn, alleen kun je in de knoop komen met je energie:
Sport je vlak voor het eten, dan train je met een knorrende maag wat niet zo prettig is. Maar dat geldt ook voor als je fietst of loopt net na een (zware) maaltijd. Let daarom even op je maag voor je naar de sportschool gaat: het mooiste is als je je buik niet of nauwelijks voelt.

Tip: Heb je een leeg gevoel en wil je toch sporten?
Neem dan een lichte maaltijd die hoofdzakelijk uit koolhydraten bestaat,
of nog beter: neem wat vruchtensap. Zo'n drank blijft niet lang in de maag hangen, maar geeft wel snel energie.

Forum


 

OpDieet.nl® - All rights reserved 2000-2013 - OpDieet.nl Forum