Opdieet.nl
Home Afvallen Overgewicht Gezondheid DiŽten Webshop Forum Contact Links

OpDieet.nl


Heb je een vraag?
Stel deze de diëtiste


Home | Gezondheid | Voedingsmiddelen | Pepernoten

Gezellige pepernoten

Het is oktober; Sinterklaas is nog niet in het land, maar zijn snoepgoed als pepernoten en marsepein zijn al overal te koop. Heel gezellig natuurlijk, maar ergens ook vervelend. Want nog voor het jaar om is willen we uiteraard graag in onze mooiste kledij en dus slank (!) aan het kerstdiner verschijnen... Daarom nu de vraag: wat moet je doen om in de komende periode niet aan te komen? Of sterker misschien: Hoe slaag je om in de komende maanden af te slanken?

Toegegeven, de herfst is niet het beste seizoen om gewicht te verliezen. Daarvan geven we Sint en Kerst de schuld, en eigenlijk is dat helemaal niet zo onterecht gezien de volgende redenen:

 1. Pepernoten, kruidnoten, marsepein, gevulde speculaas en chocoladeletters zijn allemaal stuk voor stuk erg lekker en alleen in deze periode te koop...Dat gegeven geeft het snoepgoed een speciaal tintje waardoor alles nog lekkerder smaakt...
 2. We kopen al het zoete goed omdat onze kinderen het zo lekker vinden, maar zelf eten we (ongemerkt) graag een handje mee.
 3. Verder laten we ons verleiden omdat Sints snoepgoed zo gezellig is. Vooral nu de dagen kouder en donkerder worden.
 4. En om de sfeer van Sint in huis te halen, zetten we graag een schaaltje pepernoten op tafel...ook al lokt dat uit tot eten...
 5. Pepernoten, kruidnootjes, marsepeine aardappeltjes en schuimpjes zijn verradelijk omdat ze zo klein zijn.. daar blijf je van eten...

Tja, allemaal plausibele verklaringen natuurlijk, maar als je aan je figuur wilt denken, moet je wel met al dat lekkers kunnen "dealen." Daarom geven we je graag een (gouden) tip: Laat je niet gek maken door al dat snoepgoed, dat is namelijk nergens voor nodig. Ga maar eens na:

 1. Is Sints snoepgoed echt zo bijzonder? Oké, je vindt het alleen nu in de winkels. Maar als je per se zou willen, kun je het ten alle tijden eten door het zelf te maken.
 2. Zeuren je kinderen erg om snoep? Laat je inkopen er niet van af hangen, maar bepaal zelf hoeveel je in huis haalt.
  Blijven de kids toch zeuren? Vertel het dan door aan Pieterbaas of aan Sinterklaas...dan zijn de kids meteen stil.
 3. En is het snoepgoed echt zo gezellig?
  Ja, iets lekkers verhoogt de gezelligheid en geeft extra sfeer. Maar die sfeer wordt niet meer naarmate je meer snoept.
  Je kunt ook alternatieven verzinnen: manderijntjes en (wal)noten zijn bijvoorbeeld net zo kermerkend voor deze tijd, maar niet of minder dikmakend en ten minste gezonder.
 4. Ga je eten als je snoepgoed ziet? Zet dan geen schaaltje kruidnootjes in de woonkamer. Wil je toch een winterse sfeer? Haal dan lampionnetjes in huis of steek wat kaarsen aan.
 5. Hou je erg van strooigoed en blijf je er van snoepen? Koop in dat geval wat grotere koeken. Speculaaspoppen ofzo. Daarmee heb je een mooi afgebakende hoeveelheid, waardoor je makkelijker maat kunt houden.
 6. En als laatste: Heb je in de winter wat meer vet nodig? Nee, onze dikkere kleding en verwarmde huizen geven ons voldoende bescherming tegen de kou.

Conclusie

We geven toe, het is lekker en gezellig om het snoepgoed van deze tijd te eten, en gelukkig is daar tot in zekere mate niks mis mee. Maar houdt het dus beperkt en eet het in plaats van ander snoep. Maak verder gebruik van de bovenstaande tips, dan gaat afvallen zeker lukken!

Forum


 

OpDieet.nl® - All rights reserved 2000-2013 - OpDieet.nl Forum