Opdieet.nl
Home Afvallen Overgewicht Gezondheid Diten Webshop Forum Contact Links

OpDieet.nl


Heb je een vraag?
Stel deze de diëtiste


Home | Overgewicht | Te zwaar? |Ben ik te zwaar?

Ben ik te zwaar?

Overgewicht wordt veroorzaakt door een te grote hoeveelheid vetweefsel in het lichaam. Aan de hand van het lichaamsgewicht en de lengte kun je met een formule (Quetelet Index) berekenen of je te zwaar bent. De uitkomst is een getal waarmee het gewicht wordt beoordeeld.
De formule is als volgt: gewicht/ lengte(cm) in kwadraat.

Gewicht: in kg
Lengte: in cm 

 

Grove schatting


De formule geeft slechts een grove schatting van je overgewicht, want er wordt geen rekening gehouden met geslacht en lichaamsbouw, terwijl dat wel verschil uitmaakt.
Zo wegen mannen bij een gelijke lengte ongeveer 5 kilo zwaarder dan vrouwen en er zit wel 10 kilo verschil tussen een lichte en zware lichaamsbouw. Dus het excuus 'ik heb zware botten' is voor een deel zeker geldig!
Verder geldt de Quetelet Index niet voor:
  • Sporters, omdat zij een hoog lichaamsgewicht hebben als gevolg van veel spierweefsel. Een sporter traint ongeveer 10 uur of meer in de week.
  • Kinderen en tieners, omdat hun lichaam nog in ontwikkeling is. Hun gewicht is te beoordelen met behulp van groeicurven.

Te zwaar?


Als je te zwaar bent, kun je besluiten om af te vallen. Bij een quetelet index van 30 of hoger is dat gezien de gezondheidsvoordelen zeker aan te raden. Dit geldt ook als je last hebt van een hoge bloeddruk, een hoog cholesterolgehalte en of suikerziekte.

Zie je er tegenop om veel kilo's af te slanken? Dan kunnen we je geruststellen, want voor je gezondheid is 5 10% gewichtsverlies van je huidige gewicht al voldoende om een aanzienlijke gezondheidswinst te bereiken.
Dus weeg je 80 kilo? Dan is je lijf heel tevreden met 4 8 kilo gewichtsverlies.
Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om je gewicht te laten zoals het is. Zeker wanneer je het afslanken (even) niet ziet zitten, is dit een betere keuze. Voorkom echter wel dat je verder aankomt door regelmatig te bewegen en door te kiezen voor een gezonde dagvoeding.

Afvallen?


Besluit je om af te slanken? Doe dit dan op een gezonde en prettige manier, omdat deze methode de meeste kans van slagen heeft. Vind je het lastig om uit te maken wat goed voor je is? Surf dan verder op deze website voor veel informatie en allerlei tips.
Handige links zijn:
Hoe val ik af?
Crashdieeten
En surf ook naar ons forum waar je steun vindt van anderen.

Normaal gewicht?


Als je niet te zwaar bent, betekent dit niet dat je zomaar alles kunt gaan eten. Te veel eten is nooit gezond en er bestaat altijd een kans om (later) overgewicht te ontwikkelen. Houd daarom je gewicht op peil. De site legt uit hoe je dit het best en het makkelijkst kunt doen. (Ga naar: Gezonde voeding).

Te licht?


Als je te licht bent, eet je waarschijnlijk te weinig. Probeer je gewicht iets te verhogen door wat extra te eten. Maar prop je niet vol met snoep en snacks. Gezonde voeding is voor jou eveneens belangrijk.

Forum


 

OpDieet.nl® - All rights reserved 2000-2013 - OpDieet.nl Forum