Opdieet.nl
Home Afvallen Overgewicht Gezondheid Diten Webshop Forum Contact Links

OpDieet.nl


Heb je een vraag?
Stel deze de diëtiste


Home | Afvallen | Ik accepteer mijn lijf | Heb respect voor je lichaam

Heb respect voor je lichaam

Het is al eens eerder ter sprake gekomen: heb respect voor je lichaam. Het klinkt misschien ongeloofwaardig, maar zonder respect wordt afvallen extra lastig. Lees verder hoe dat zit.


Vicieuze cirkel


Veel lijners houden niet van hun lijf. Sterker nog, ze zijn kwaad en dan vooral op hun overtollige kilo's. Zonde, want vaak leidt dit kwaad alleen maar tot erger. Dat komt doordat boosheid een uitwerking heeft op je manier van lijnen. Want in deze emotionele toestand neig je eerder naar extreme vormen van eten en afslanken. Enerzijds kun je te streng zijn, bijvoorbeeld doordat je vindt dat je lijf maar moet meewerken of omdat je je lijf wilt straffen. Anderzijds is het mogelijk dat je doorslaat vooral als het lijnen niet lukt, en dat gebeurt weer eerder bij een te streng dieet. Dat te veel snoepen ongezond is zal jou op zo'n moment niet boeien, omdat je je lijf onvoldoende respecteert. Gevolg is dat je aankomt, en het vicieuze cirkeltje is rond.

Respect


Het wordt een anders wanneer je je lichaam respecteert, en als je er van houdt. In dat geval zorg je goed voor je lijf; je geeft het graag wat het nodig heeft. Je zult je niet wagen aan extreme diten, want je weet dat je lichaam daarbij minder functioneert en er gewoon niet blij mee is.

Welke uitwerking kan dat hebben?


Groenten en fruit worden belangrijk omdat dit goed voor je is, maar je zult ook niet vies zijn van een broodje vette vis of van een handje noten tussen de maaltijden door. Je gewichtsverlies bereik je gestaag, maar op een makkelijke manier. Ok, de kilootjes zullen er niet afvliegen, maar uiteindelijk kom je er wel.

Ook eetbuien worden minder als je van van je lichaam houdt. Want houden van betekent: goed verzorgen en ook: ergens zuinig op zijn. Daarentegen doe je je lichaam met eetbuien geweld aan, en het is en voelt ongezond. Als je je lijf lief hebt, dan zul je minder snel geneigd zijn om meer te eten dan goed voor je is.

Oprecht blij


Maar ja, het is niet altijd even makkelijk om van je lijf te houden, vooral niet als er meer aan komt dan er afgaat. Toch is dit een eerste sleutel tot gewichtsverlies. En dan bedoelen we niet: van je lichaam houden om af te vallen. Nee, het betekent oprecht blij zijn met je lijf.

Hou je niet van je lichaam? Probeer je mening dan wat bij te stellen.
De volgende punten kunnen je wellicht helpen:
 • Concentreer je op al het goede van je lijf. Bedenk dat je kunt lopen, met je handen iets kunt maken, kunt voelen en wees blij als je lichaam naar behoren functioneert.
 • Bekijk je lijf eens goed en ga na wat je het mooist vindt aan jezelf. Dus richt je niet op cellulitus, een buikje of wat dan ook. Er is vast iets waar je trots op kunt zijn. Een zachte huid bijvoorbeeld, een bruin velletje of een (relatief) slanke taille.
 • Laat je niet in een mineurstemming brengen door een extra kilootje en focus je niet te veel op gewichtsverlies. Er zijn zoveel andere en leukere dingen om mee bezig te zijn. Zorg dat die niet aan je voorbij gaan!
 • Kleed je mooi en voel je goed.
  Met kleding kun je heel wat verbergen. Vooral mooie stoffen, juiste kleurcombinaties en een goede pasvorm kunnen je daarbij helpen.
  Laat anderen maar denken dat jouw overgewicht eigenlijk best mee valt. Dat je in feite groter bent dan het lijkt, hoeven ze niet te weten. Voel je goed omdat je slanker oogt, en omdat je iedereen optisch weet te bedriegen. ;)
  Oké, verhullende kleding is misschien een investering. Want aan mooi zittende kleding hangt nu eenmaal een prijskaartje. Maar als jij je er beter in voelt, dan zul je het geld er zeker uitdragen.
 • Vergelijk je niet met anderen. Bedenk dat we allemaal uniek zijn. Ieder heeft z’n eigen uiterlijk met mooie en minder mooie delen. En de kunst is om die mooie delen zo veel mogelijk tot z’n recht te laten komen.
  Kom je toch iemand tegen waarbij alles perfect lijkt? Sta jezelf dan niet toe om te vergelijken. Kappen met die gedachtes dus! Jij bent jij; uniek en met de mogelijkheid om je mooie eigenschappen te benutten. Maak daar gebruik van en wees er trots op.

Forum


 

OpDieet.nl® - All rights reserved 2000-2013 - OpDieet.nl Forum