Opdieet.nl
Home Afvallen Overgewicht Gezondheid DiŽten Webshop Forum Contact Links

OpDieet.nl


Heb je een vraag?
Stel deze de diëtiste


Home | Gezondheid | Gezond leven | Gezonde voeding

Gezonde voeding

Gezonde voeding is voor iedereen belangrijk, onafhankelijk van het gewicht. Je lichaam functioneert namelijk niet vanzelf. Om processen zoals de groei van haren en nagels mogelijk te maken, heb je allerlei voedingsstoffen nodig. Heb je een tekort? Dan kan het lichaam niet goed zijn werk doen.

Enkele voorbeelden van tekorten zijn:
  • De huid gebruikt vitamine C voor de aanmaak van een bepaald eiwit (collageen), wat zorgt voor een goede stevigheid. Een tekort aan deze vitamine leidt dan ook tot een mindere conditie van de huid.
  • Ijzer heb je nodig om zuurstof te vervoeren. Bij een gebrek hieraan komt zuurstof niet op de juiste plaats terecht. Organen krijgen daardoor een tekort, waardoor je lichaam minder functioneert. Duizeligheid en 'sterretjes zien' zijn typische verschijnselen van een ijzergebrek (of ook wel: bloedarmoede).
  • Verder gebruikt het lichaam voedingsstoffen als bouwstof. Botten zijn opgebouwd uit calcium en spieren en organen uit eiwitten. Je kunt eigenlijk wel zeggen dat je bent wat je eet en dat verklaart waarom voeding zo belangrijk voor je is!
Eet dus voedingsmiddelen met genoeg voedingsstoffen, zodat je lichaam optimaal kan functioneren. Hierbij zul je je prettiger voelen, fitter en minder moe. Bovendien krijgen ziektes minder kans.
Maar eet niet te veel. Ook niet in het geval van een normaal of een te laag gewicht. Een overmatige voeding is belastend voor je lichaam. Je organen moeten hierbij meer verwerken, waardoor ze 'overuren draaien.' Gun je lichaam dus voldoende rust door het eten van de juiste hoeveelheid.VariŽren


VariŽren is ontzettend belangrijk, want met een afwisselende voeding krijg je meer verschillende vitamines en mineralen binnen. Bovendien is de kans op hoge concentraties aan schadelijke stoffen in het lichaam minder groot.

Helaas bevatten de meeste voedingsmiddelen in meer of mindere mate zware metalen, bestrijdingsmiddelen en of hormonen. Eet je constant hetzelfde, dan krijg je steeds diezelfde ongewenste stoffen binnen. Dit is niet gunstig, want je overschrijdt daarmee eerder de toxische grens. (Dit is de hoeveelheid waarbij een stof giftig wordt). Vervolgens kunnen de stoffen een negatieve invloed uitoefenen op je gezondheid.
Dit laatste geldt trouwens ook voor vitamines en mineralen. Want ook hierbij horen toxische grenzen: te grote hoeveelheden doen het lichaam minder goed functioneren en ze kunnen de werking van andere vitamines en mineralen tegen gaan. Dit gegeven benadrukt het belang van een gevarieerde voeding.

Hoe varieer je?


Je kunt op talloze manieren een verantwoord eetpatroon samenstellen. Zo is muesli een prima ontbijt, maar je kunt ook kiezen voor brood, pap, kwark, cornflakes of fruit. Voor een avondmaaltijd kun je onder andere varieren met allerlei soorten groenten, zilvervliesrijst, aardappels of pasta en vlees kun je afwisselen met soja, vis of ei.

Grof gezegd kun je variŽren met de volgende voedingsmiddelen:
volkorenbrood (van o.a. tarwe, spelt of rogge), muesli (van haver), zilvervliesrijst, volkorenpasta, mais, peulvruchten, mager vlees, vis, ei, soja, ongezoete zuivelproducten, allerlei soorten groenten en fruit, eetbare paddestoelen, ongebrande noten en zaden, spijsvetten als olijfolie (extra vierge) en kokosvet, azijn en (verse) kruiden en specerijen.

Wanneer je dit lijstje aanhoudt, zit je altijd goed.
Toch is het in onze (voedings)consumptiemaatschappij niet altijd makkelijk om hier een keuze uit te maken. Immers, veel voedingsmiddelen zijn samengesteld waardoor ze deels wel en deels geen voedingsmiddelen uit de lijst bevatten. Bovendien hebben sommige voedingsmiddelen een bewerking ondergaan met verlies aan belangrijke voedingsstoffen als gevolg.

Vergis je daarom niet...


Veel mensen denken dat ze gezond eten. Maar uit onderzoek is gebleken dat mensen zich vaak in hun voeding vergissen.
Kijk maar eens naar de onderstaande dagvoeding. Ben je hier tevreden over?

Dagvoeding

Ontbijt
2 bruine boterhammen, besmeerd met halvarine
belegd met smeerkaas (30+) en aardbeienjam
1 beschuitje besmeerd met halvarine
belegd met aardbeienjam
1 kopje thee
Tussendoor
2 kopjes koffie en een koekje
Lunch
2 bruine boterhammen, besmeerd met halvarine
belegd met pindakaas en honing
1 beschuitje, besmeerd met halvarine
belegd met honing
1 plakje ontbijtkoek, besmeerd met halvarine
1 appel
1 kopje thee
Tussendoor
2 kopjes thee
2 biscuitjes
Tussendoor
2 glaasjes wijn
2 toostjes met selderijsalade
Avondmaaltijd
1 portie rijst, een portie gekookte worteltjes, een blinde vink en een beetje jus
sla en komkommer, aangemaakt met olie en azijn
1 glas mineraalwater
nagerecht:
1 schaaltje magere yoghurt met wat rietsuiker
Tussendoor
1 kopje koffie met een koekje
1 glas limonade


De bovenstaande voeding lijkt misschien verantwoord (gezond), maar het eetpatroon voldoet niet aan de algemeen dagelijkse behoefte (=ADH).
Je krijgt hierbij tekorten aan vitamine B, C en D, ijzer, calcium, zink, selenium, essentiele vetten, vezels en vocht. Dit kan op den duur leiden tot dof haar, zwakke nagels, een bleke huid, vermoeidheid, broze botten, een verminderde darmfunctie, verkoudheid en ziekten. Voor een dagje is een dergelijke voeding niet zo'n ramp, maar stel nu dat je je constant vergist...

Een gezonde voeding samenstellen lijkt dus makkelijker dan het is. Het wordt helemaal lastig wanneer je variatie aan wilt brengen. Dan zul je telkens weer iets moeten bedenken wat zowel lekker als verantwoord is. Het is dan ook niet verbazingwekkend dat zoveel mensen zich in hun eigen voeding vergissen. Gebruik daarom het lijstje uit de groene tabel als hulpmiddel of leidraad. Mocht je echter blijven twijfelen over je eetpatroon? Bezoek dan een diŽtiste of stel ons een vraag.

Forum


 

OpDieet.nl® - All rights reserved 2000-2013 - OpDieet.nl Forum