Opdieet.nl
Home Afvallen Overgewicht Gezondheid Diėten Webshop Forum Contact Links

OpDieet.nl


Heb je een vraag?
Stel deze de diëtiste


Home | Overgewicht | Eetlust | Toch een excuus voor overgewicht?

Een excuus voor overgewicht?

Mensen met extreme obesitas lijken een afwijking te hebben in sommige genen, waardoor bepaalde verbindingen in de hersenen anders worden gevormd. En dat heeft tot gevolg dat gewoontes lastiger aan en af te leren zijn. Dus ben je eenmaal gewend aan snoep en snacks, dan zul je er met een dergelijke 'afwijking' minder makkelijk los van komen, wat het afvallen bemoeilijkt. Dat je daarom te zwaar blijft, kan dus inderdaad de 'schuld' van je genen zijn.

Ten minste, dit zijn de conclusies van onderzoekers uit Maastricht. Althans, voorzichtige conclusies, want genen lijken er iets mee te maken te hebben. Bovendien omvatte het onderzoek slechts 30 (obese) proefpersonen. Meer studies ernaar zullen ongetwijfeld noodzakelijk zijn.

Maar nog belangrijker is: wat kun je er mee?


Behalve jezelf excuseren misschien, kun je je genen niet laten veranderen en dat geldt ook voor de hersenstructuur. Verder weet je niet of er bij jou sprake is van de onderzochte afwijking. Want ook al worstel je met bepaalde gewoontes, het kan ook gaan om een verslaving, wat sowieso een hardnekkig fenomeen is, waar trouwens bepaalde genen eveneens een rol bij spelen.
Oke, op zich is voedsel geen verslavingsmiddel, maar dit is anders als het gaat om zoetigheid (suiker) of snacks, omdat deze voedingsmiddelen door hun hoge energiedichtheid het genotscentrum in de hersenen prikkelen, net als bij een echte verslaving.

Genen en omgeving


Het zou mooi zijn als de wetenschap iets kan ontwikkelen om ongewenst (eet)gedrag aan te pakken. Maar vooralsnog is dat helaas toekomstmuziek. Tot nu toe geeft onderzoek naar genen enkel een indicatie van wie gevoelig is voor het meer behouden van gewoontes en verslavingen. Maar wellicht is het een geruststelling om te weten dat gedrag zelden alleen wordt bepaald door genen. De omgeving speelt namelijk eveneens een rol. Dus ook al ben je bij uitstek een gewoontedier, met de juiste hulp van buitenaf (van vrienden en of familie) en met een gedegen voedingskennis (van een goede diėtiste), maak je toch een grote kans om af te kunnen rekenen met hardnekkige gewoontes. Bovendien kunnen andere eigenschappen als doorzettingsvermogen of aanleg voor een bepaalde vorm van sport of beweging je eveneens helpen met gewichtsverlies.

Excuus?


Wat als we terugkomen op de vraag 'Een excuus voor overgewicht'?
Een eenduidig antwoord is lastig te geven, omdat sommige oorzaken wel en andere niet te beļnvloeden zijn. Aan de andere kant is het natuurlijk ook de vraag of een excuus nodig is. Want ook al voelen sommige mensen zich opgelaten met wat kilootjes extra, en ook al hou je nu eenmaal van lekker (veel) eten, je bent er zeker geen slechter mens door, dus waarom zou je je eigenlijk moeten verontschuldigen?

Forum


 

OpDieet.nl® - All rights reserved 2000-2013 - OpDieet.nl Forum