Opdieet.nl
Home Afvallen Overgewicht Gezondheid DiŽten Webshop Forum Contact Links

OpDieet.nl


Heb je een vraag?
Stel deze de diëtiste


Home | Gezondheid | Gezond leven | Plastic soep op tafel?

Plastic soep op tafel?

Het moge duidelijk zijn, plastic is geen voeding, dus dat wil je ook niet eten. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want dit materiaal wordt, als je niet oppast, dagelijks met voedsel vermengd, waardoor je het toch binnenkrijgt. De plastic soep is dus niet alleen iets wat zich ver van ons vandaan in de oceanen afspeelt, maar mogelijk staat zo'n 'soep' bij jou op tafel...Het gevaar van plastic


Plastic levert geen calorieŽn, simpelweg doordat we het niet kunnen verbranden. Het materiaal kan ons echter wel in de weg gaan zitten met ontstekingsreacties of door de stofwisseling te vertragen, wat het afvallen bemoeilijkt. Geen fijn goedje dus om in je lijf te hebben. Helemaal als je je bedenkt dat de lever en de nieren er geen raad mee weten, waardoor je plastic niet of nauwelijks afbreekt en kwijtraakt. Gelukkig is er nog wel een hindernis te overwinnen voor dit onverwoestbare materiaal. Immers, je maag en darmen zijn heel kieskeurig in wat ze opnemen. Dus als het mee zit, poep je een 'plastic soep' weer uit, en blijft je lichaam gespaard.
Toch is het oppassen geblazen voor minuscule plastic deeltjes, die zeker bij wat zwakkere darmen hun weg naar de weefsels en organen van je lijf wel weten te vinden. Het feit dat het vlees van vis en andere zeedieren plastic bevat, benadrukt deze mogelijkheid. In hoeverre dit allemaal bij de mens verloopt, is nog te weinig onderzocht, maar voorzichtigheid kan zeker geen kwaad.

Voorkom plastic in je lijf


Dus wil je een goede gezondheid behouden en je stofwisseling onbelemmerd laten draaien, voorkom dan dat plastics migreren naar datgene wat je eet. En gelukkig zijn grootse aanpassingen daarvoor niet nodig, en ingewikkeld is het evenmin. Het volstaat om te weten dat plastics zich vooral vermengen met vetten en bij hogere temperaturen. En daarbij geldt: hoe zachter het plastic, hoe eerder dit overgaat in de voeding. Dus schep geen warme jus op met een kunststof lepel en soep uit een plastic bakje is allerminst een aanrader.
Wil je nog meer plastic weren, voorkom dan ook de volgende combinaties:
  • Boterhamzakjes.... Verruil deze liever door een brooddoos, aangezien deze uit hard plastic bestaat.
  • Verpak kaas (= vet), vleeswaar en andere (vette) voedingsmiddelen in aluminiumfolie in plaats van in cellofaan.
  • Een trend van fabrikanten is om olijfolie te verkopen in kunststof flessen. Jammer, omdat olie plastic zo gemakkelijk opneemt. Blijf dus bij het traditionele glas, liefst in een donkere kleur, zodat de olie wordt beschermd tegen licht. Overigens geldt dit ook voor vette sauzen als mayo en bbq-saus.
  • Biedt jouw werkgever een koffieautomaat met plastic bekertjes? Zwicht dan niet voor het gemak ervan, maar gebruik een eigen stenen mok. Want immers, de hoge temperaturen van koffie en thee doen de bekertjes smelten...
  • Drink je water, fris of sap met een rietje? Gebruik er dan eentje van glas.
  • Zelfs tandpasta bevat plastic. Maar in de Eko-shop vind je soorten van alleen natuurlijke ingrediŽnten. Gebruik je toch met een 'gewone' tandpasta, spoel deze dan na het poetsen zo goed mogelijk weg.
  • Slik je time-released voedingssupllementen? Nergens voor nodig, en niet gezond vanwege de kunststof caoting. Kies dus voor de traditionele variant.
  • Het is schandalig, maar soms worden plastics in voedingsmiddelen verwerkt. Dit geldt voor poeders van melk of koffiecreamer. Niet drinken dus!

Plastic en overgewicht


Ongetwijfeld zul je in gewicht niet veel plastic binnenkrijgen, maar omdat het niet of nauwelijks uit je lijf verdwijnt, lijkt me elke gram teveel. Bovendien is een vertraagde stofwisseling, zoals eerder werd genoemd geen pre bij het bereiken en behouden van een gezond gewicht.

Forum


 

OpDieet.nl® - All rights reserved 2000-2013 - OpDieet.nl Forum