Opdieet.nl
Home Afvallen Overgewicht Gezondheid DiŽten Webshop Forum Contact Links

OpDieet.nl


Heb je een vraag?
Stel deze de diëtiste


Home | Gezondheid | Voedingsmiddelen | Het bijzondere van chocola

Het bijzondere van chocola

Vind je chocola ontzettend lekker? Of ben je zelfs verslaafd aan het bruine goed? Dat laatste zou goed kunnen, want chocola heeft bijzondere eigenschappen, zeggen ze. Het zou ontspannend, oppeppend, euforisch en lustopwekkend zijn en voor sommige vrouwen zelfs belangrijker dan seks. Aan de andere kant zijn de verslavingsstofjes in zoín geringe mate aanwezig, waardoor je kiloís moet eten om de genoemde effecten te voelen. Toch kun je misschien moeilijk zonder chocola. Vooral tijdens de dagen voor de menstruatie kan het lastig zijn om de lekkerste reep te weerstaan. Hoe kan dat toch?

Endorfines


Eigenlijk is het heel simpel. Telkens als je iets lekkers eet, komen er stofjes (endorfines) in de hersenen vrij die je een blij en ontspannen gevoel geven. Vind je chocola erg lekker? Dan reageren je hersenen heel sterk op je favoriete reep of bonbons.

Bijzonder?


Andere lekkernijen triggeren de afgifte van endorfines dus ook. Wat maakt chocolade dan zo bijzonder? En zijn vrouwen gevoeliger voor chocola dan mannen, zoals altijd wordt beweerd?
Over dat laatste kunnen we duidelijk zijn: ook mannen kunnen chocola ontzettend lekker vinden (ook al zeggen ze misschien van niet!). Maar net na de ontdekking van chocola in 1528 werd het eten van cacao voor vrouwen verboden, omdat mannen het als zinnenprikkelend ervoeren....

Het bijzondere van chocola is (nog) niet verklaard. Okť, zoals gezegd worden er wel stofjes genoemd, maar deze zijn in een te geringe mate aanwezig. Geloof dus niet in verhalen over theobromine of wat dan ook. Bovendien moet chocola eerst worden verteerd voordat de stoffen vrijkomen. Het zou dus even moeten duren, voor al het positieve effect heeft. Maar chocola werkt meteen. Ofwel, al tijdens de eerste hap krijg je een prettig, rustgevend of juist een oppeppend gevoel. Bovendien is het belangrijk dat je de juiste chocola in handen hebt. Dus geen puur als je van melk houdt of andersom. En een zuivere cacaomassa slaat door zijn bittere smaak de plank helemaal mis; daar worden we niet vrolijk van. Chocola is dus geen drug die je inneemt; nee, de smaak speelt wel degelijk een belangrijke rol....En wellicht schuilt daarin het geheim...Afslanken


Helaas is chocola dikmakend. Dus wat nu als je wilt afvallen, terwijl je gek bent op repen, bonbons of brownies? Kan je dan nog gewicht verliezen? Ja hoor! Je moet alleen geen repen of dozen bonbons verslinden. Neem slechts een bescheiden hoeveelheid en geniet er van. Vind je dit matigen lastig? Haal dan zo min mogelijk in huis, dat helpt. Koop dus gedoseerd, bijvoorbeeld door voor een zo klein mogelijke reep te kiezen. De kans op overeten wordt daardoor minder. Verlang je toch naar meer? Voeg dan chocola toe aan je maaltijden. Neem geen jam maar vlokken of hagelslag op brood (zoveel calorieŽn scheelt dat niet) en vermeng een beetje chocoladevla door je nagerecht. Op deze manier voldoe je aan je chocoladebehoefte zonder dat je heel veel extra eet. Zorg verder dat je goed in je vel zit, en dan niet enkel door het eten van je lievelingsreep. Beter is om niet (onnodig) te stressen, want zulke situaties vragen om chocola...

Feiten over chocola:

  1. Chocola bevat heel veel bio-flavonoïden. Dat zijn stofjes die ons beschermen tegen vrije-radicalen (ofwel tegen stoffen die ons lichaam aantasten). Chocola is dus gezond! Bovendien houdt chocola de aderen schoon.
  2. Eet chocola nooit in combinatie met melkproducten, want op deze manier gaan de gezonde stoffen uit chocola verloren; pure chocola is dan ook beter dan melkchocolade.
  3. Dagelijks een paar blokjes chocola heeft een bloeddrukverlagend effect.
  4. Vrouwen die chocola eten hebben een beter seksleven dan vrouwen die geen chocola eten.
  5. Maar of vrouwen chocola lekkerder vinden dan seks? Het wordt wel eens beweerd, maar waarschijnlijk is het afhankelijk van het moment: de ene keer heeft chocola de voorkeur; de andere keer seks. Dus het is maar net wanneer je een vrouw vraagt wat ze lekkerder vindt.
  6. Vrouwen eten vaak chocola voor de menstruatie omdat ze zich in deze periode wat minder prettig voelen. Chocola is dan nodig om uit de maandelijkse dip te komen.
  7. Ben je een ware chocolist? (= verslaafd aan chocola). Dan krijg je een goed gevoel bij alles waar cacao in zit...
  8. Vrouwen die tijdens de zwangerschap chocola eten krijgen vrolijkere baby’s.
  9. Misschien geloof je het niet, maar er zijn mensen die niet van chocola houden...

Forum


 

OpDieet.nl® - All rights reserved 2000-2013 - OpDieet.nl Forum